Levensboeken

Levensboeken geven met foto’s en tekst een beeld van iemands leven.
Ze kunnen worden gemaakt om te geven bij een bijzondere gebeurtenis maar ook als een cadeau aan jezelf.

In woongemeenschappen voor mensen met dementie wordt vaak gevraagd aan de familie om een levensboek te maken. Dit om een beeld te krijgen van de bewoner toen deze nog volop in het leven stond, welke mensen en/of  dieren belangrijk waren, vanuit welke waarden hij/zij is opgevoed etc.
Het levensboek is bedoeld voor de verzorgers, maar kan ook worden gebruikt door de familieleden van de medebewoners. In een woonzorggroep vorm je immers met elkaar een gemeenschap. Het is fijn om samen met een bewoner door het boek te bladeren en zo herinneringen op te halen.


Ik heb ervaring met het maken van zo’n boek omdat mijn oudste broer de laatste jaren van zijn leven op een woonzorgboerderij heeft gewoond: De Reigershoeve in Heemskerk. Mijn broer leed aan semantische dementie en kon zijn verhaal zelf niet meer vertellen.
Met mijn twee andere broers heb ik aan de hand van foto’s zijn levensverhaal opgetekend. Ik heb er een digitaal fotoboek met begeleidende teksten van gemaakt en voor ieder van ons een exemplaar laten drukken.
Mijn broer is in 2018 overleden maar van tijd tot tijd pak ik zijn boek weer om de foto’s te bekijken en te lezen wat erbij geschreven staat. 

(…) In ons huis kwam de televisie in 1963. Voor die tijd keken we bij kinderen in de straat naar programma’s als de Verrekijker en Pipo de Clown. (…)
Citaat uit het levensboek van mijn broer.


Als je een levensboek wilt maken voor jezelf of voor een ander en je wilt weten hoe je dat kunt aanpakken, laat ik je graag in een persoonlijk gesprek zien hoe ik het heb gedaan. In de regio Amsterdam is dat zonder kosten. Ik ga er vanuit dat jij zelf daarna aan de slag gaat met het maken ervan. Indien nodig kan ik hulp bieden bij het vormgeven of opstellen. Daarvoor maak ik een offerte.
Geïnteresseerd? Stuur me een bericht via het contactformulier.